Fælles for alle tre viste snapse er at bærrene skylles inden brug. De hældes på 1 literflasker eller sylteglas og overhældes med 1 hel flaske snaps.
Efter den nødvendige træktid hældes de tilbage på den originale flaske, hvorpå der er skrevet høsttidspunkt og sted samt hvor længe snapsen har trukket.
Det giver dig mulighed for at udvikle dine egne traditioner for den enkelte snaps tilberedelse og høst.
Vi bruger altid Brøndum Klar, der indeholder en anelse akaciehonning, men andre former for neutral alkohol kan fint bruges.
Husk at spørge om lov, hvis du skal høste, hvor man normalt ikke må færdes eller du ønsker at klippe grene af buskene.
Kryddersnaps af bær fra hvidtjørn.
Hvidtjørn gror i skovbryn, læhegn og spredt i det åbne landskab. Snapsen egner sig til kaffen efter maden.
En stor kopfuld bær plukkes sent på efteråret. Der tilsættes 70 cl. ren snaps, vodka eller lign. Træktiden er mellem to og fire uger.
Først når snapsen er begyndt at blive gyldenbrun, er det tid at smage på den. Den får en fin cognacagtig smag. Snapsen er næsten umulig at filtrere, så man kan nøjes med at hælde den forsigtigt på flasken.
Den sidste rest indeholder meget pektin og kan passende bruge i syltetøj eller lign.
Kryddersnaps af bær fra slåen.
Slåen gror i skovbryn, læhegn og spredt i det åbne landskab. Snapsen egner sig til desserten eller som aperitif.
En stor kopfuld bær, der har fået frost, enten i naturen eller i dybfryseren. Pas dog på ikke at plukke bærrene for tidligt. De skal trække mest mulig sukker fra busken før høst, ligesom vindruer.
Der tilsættes 70 cl. ren snaps, vodka eller lign.
Træktiden er mellem tre uger og tre måneder. Jo længere trækketid, jo mere bittermandelsmag udvindes fra kernerne i bærrene. Det giver en fin mandel- og kirsebærsmag.
Kryddersnaps af bær fra havtorn.
Havtorn gror vild langs nogle af vores kyster, men findes også plantet mange steder til vildtet på grund af de c-vitaminrige bær.
Snapsen egne sig til en sommerfrokost eller til desserter. Bærrene er svære at plukke, hvis de ikke er frosne. Spørg om lov til at klippe den nødvendige mængde grene af busken og læg dem i fryseren eller tag ud i frostvejr og brug en gaffel til at løsne de frosne bær ned i en skål – det kræver ikke tilladelse.
Tre til fire store kopfulde bær overhældes med 70 cl. ren snaps, vodka eller lign. Træktiden er ca. tre måneder. Jo længere jo stærkere smag og farve.
Bliver den for stærk, må den bruges som essens og fortyndes efter behag.
Litteratur vedr. snapseopskrifter
Snaps: naturen paa flaske. Af Rasmus Leck Fischer.
Ehrhorn Hummerston, 2013. 143 sider, illustreret i farver.
ISBN 978-87-92559-28-9.
Globs brændevinsbog. Af Peter V. Glob. Wormianum,
12. oplag, 2008.121 sider, illustreret (nogle i farver). ISBN 87-85160-11-3, 978-87-85160-11-9.
Brændevin, bjesk og bitter : sæt smag, duft og farve på brændevinen. Af Hans Lyngby Jepsen. Bonnier, 1992. 133 sider, 16 tavler i farver. ISBN 87-427-0431-6.
Politikens bog om kryddersnaps. Af Anne Hjernøe. Politiken, 4. udgave, 2. oplag, 2014. 151 sider, illustreret i farver. ISBN 978-87-400-0395-6.