Kender du din geopark? Og ved du hvilken brik dit lokalområde udgør i den samlede historie?
Jørgen Stoltz fra firmaet Silva Danica har i mere end 30 år som kyndig naturvejleder i kommunen sat en ære i at delagtiggøre fastboende, landliggere og turister i Odsherreds mange naturskønne områder.
Gennem ture, vandrebøger og foredrag har han kunnet dele sin viden og begejstring for landskabet og dets historie med andre.
Da en godkendelse af Odsherred som geopark var ved at blive en realitet, gik han i samarbejde med Lykke Grafisk v/ Karin Lykke Groth for at udvikle sin ide om et kombineret lærings- og puslespil om geoparken. Karin Lykke Groth – der er lokal billedkunstner og grafisk designer – havde allerede været
involveret i udformning af en del PR- og formidlingsmateriale om Geopark Odsherred, samt deltaget i "Projekt Kort & Kunst" i forbindelse med Geopark Festival 2014.
Geopark puslespillet måler 70 x 70 cm med 66 unikke brikker. Det samlede puslespil viser Odsherred i fuglepespektiv sydfra. Overalt ses små, håndtegnede vignetter der fortæller om de enkelte lokalområder. Man aner i hvide tåger de gletsjerfremstød, som gennem de sidste 20.000 år har formet
Odsherreds bakkede landskab. På bagsiden af brikkerne angiver en farvekode brikkens geologiske oprindelse fordelt på istid/morænelandskab, efter istid/hævet havbund og menneskeskabt landskab/indvundet land – som 20 % af Odsherred faktisk består af.
Puslebrikkernes numre henviser til en kort beskrivelse af de aktuelle elementer, der fokuseres på i geopark sammenhæng: Nemlig landskabsdannelse, kulturhistorie, kunst og fødevarer.
Beskrivelsen til brikker findes i det medfølgende rigt illustrerede hæfte på 52 sider.
Da puslespillets brikker ikke har form som i et almindeligt puslespil, har det været en stor udfordring at producere spillet. Det er endelig lykkedes med Centertryks hjælp.